Månades raritet: Ernst Rolfs jubileumsrevy 1928

Följ med bakom kulisserna på Ernst Rolfs storslagna jubileumsrevy från 1928.

Från vänster: Bild på sjömansnumret ur revyn. Mitten: Omslag till visan ”Det bor i varje hjärta en liten amorin”. Höger: Jenny Solveig ”Tutta” Berntzen och Ernst Rolf.

Praktfullt 20-årsjubileum

1928 firade Ernst Rolf 20 år som scenartist i Stockholm och det med besked. Jubileumsrevyn på Cirkus blev ett praktfullt spektakel med sång och dans och inte minst kupletter som fängslade publiken.

En av de mer kända numren var foxtrotvisan Det bor i varje hjärta en liten amorin, framförd av Alfhild ”Bullan” Weijden som svävande över parketten i ett självlysande hjärta. Visan skrevs av George Enders, med text av Nils Georg. Bakom pseudonymen Nils George döljer sig de båda spexveteranerna Nils Perne och Georg Eliasson.

Notbladets framsida pryds av en illustration av Einar Norelius, som också gjorde scenografin och programbladen till revyn. Norelius är också känd som illustratör till barnboken Petter och hans fyra getter.

Bakom kulisserna

Bakom kulisserna var förberedelserna nästan lika spektakulära som själva föreställningen. Kostymtecknaren Gueye Rolf, som då befann sig i Paris, fick mängder av telegram av typen ”köp vänligast guldpärlor silverpärlor guldpaljetter blå paljetter guldspetsar silverspetsar blommor i olika färger Ernst”.

I Stockholm gick rykten om en jätterevy, och dessutom talades det om att Ernst Rolf skulle ha förlovat sig med en ung norska som medverkat i Oslorevyn. Mycket riktigt hade Ernst Rolf spanat in en av dansöserna under genrepet på Casino-teatern i Oslo, den då 20-åriga Jenny Solveig ”Tutta” Berntzen.

Plats på scen!

Revyn bestod av 36 olika nummer och spelades av en ensemble på totalt 96 personer. Inledningen måste förstås vara anslående och storstilad, så Ernst Rolf hade byggt upp ett sjömansnummer där 48 svenska, danska, norska och engelska paraderade, sjöng och dansade en semaforeringsdans.Semaforering är ett sätt att sända textmeddelanden med hjälp av vimplar eller skyltar som liknar telegrafering.

1928 blev ett lyckosamt år för Ernst Rolf. Han spelade jubileumsrevyn i bland annat Halmstad, Göteborg och Stockholm och hann även med att spela in 77 grammofonskivor.

Läs mer om vårt material och våra samlingar